C.W.M. - Carel Frenken werd op 20 Juli, 1932 geboren te Vught. Hij studeerde aan de Academie voor Beeldende en Bouwende Kunsten der R.K. Leergangen te Tilburg (1950 – 1954) en aan de Academie van Bouwkunst te Amsterdam (1956 – 1961 en 1971 – 1973).

CWM Frenken begon zijn loopbaan als bouwkundig tekenaar bij Architectenbureau Frits Grips te Vught (1954 -1956). Daarna werd hij bouwkundig tekenaar bij Architectenbureau Le Grand en Polak te Amsterdam (1956 - 1958). Hij vervolgde zijn carriere als bouwkundig tekenaar bij Architectenbureau J. en Jan Baanders te Amsterdam (1958 – 1961), waarna hij Architect medewerker werd (1961 – 1966) en uiteindelijk Architect Gelijkgerechtigde maat, eigenaar en Directeur in de maatschap Arcitectennbureau Baanders - Frenken - Wilgers en Verhey B.V. te Amsterdam – Maastricht (1971 – 1990).

Gedurende zijn werkzaamheden bij Baanders, Frenken, Wilgers and Verhey B.V. verdiepte C.W.M. Frenken zich in de filosofie Bouwen in de Toekomst gericht op vrije tijdsbesteding van de mens in de moderne samenleving. Hij specialiseerde zich in het vormgeven van multifunctionele gebouwen die hierop gericht waren: zwembaden gecombineerd met sportruimtes, speelruimtes, restaurants en winkelgelegenheden. De omgeving van zijn gebouwen speelde een zeer belangrijke rol in zijn holistische visie van de mens en zijn omgeving; tuinen en parken werden zorgvuldig ontworpen in een harmonieus samenspel van natuur, bebouwing en vrijetijdsbesteding.
C.W.M. Frenken gaf post-academiale cursussen aan Hogescholen in Nederland, Belgie en Duitsland over dit onderwerp en zijn unieke visie kreeg aandacht in verschillende publikaties. Zijn bijzondere ontwerpstijl vond het hoogtepunt in zijn ontwerp voor De Mirandabad in Amsterdam en in 1980 ontving hij de Amerkaanse Prijs voor Architectuur voor dit vernieuwende ontwerp waarmee hij het concept van “tropisch zwemparadijs” aan de wereld introduceerde. Onder een enorme glaskoepel waren bloemvormige zwembaden, golfslag, stranden, onderwaterramen, speelfonteinen, enorme tropische palmbomen, zonnebaadplekken, saunas en whirlpool in combinatie met multiefunctionele accomodaties zoals rolschaatsdisco’s, squash- en speelruimtes en restaurant te vinden. Kunstenaars werden ingeroepen om kleurig vorm te geven aan kolommen, wanden en vloeren en maakte het geheel tot in de details volledig uniek. Sinds De Miranda bad in Amsterdam werd geopend zijn tropische zwembaden over de hele wereld te vinden.

Nadat Baanders, Frenken, Wilgers en Verhey B.V. eind jaren tachtig opgeheven werd naar aanleiding van het pensioneren van zijn collegas ging C.W.M. Frenken op eigen voet verder met Architectenbureau Frenken B.V. in Amsterdam. Mid jaren negentig vestigde hij zijn bureau in Huizen en verruimde zijn ontwerprepertoire met unieke ontwerpen van algemene gebouwen, woningbouw en verbouw. Zijn ontwerp voor de An Nasr Moskee in Huizen vond internationale erkenning en werd opgenomen in het archief van Bauhaus te Berlijn, Duitsland. Hij werkte met liefde voor het architectuurvak tot aan zijn dood in 2011.

C.W.M. Frenken werd 78 jaar en is overleeft door zijn vrouw Ans Frenken-Arons en zijn 3 kinderen Joost, Maarten en Geerte.CWMFrenken2